A csecsemők és kisgyermekek fejlődése a modern világban - Oláh-Kutrovits Andrea (2021)
A dolgozat témája a gyermekek fejlődése a magzati kortól a kisgyermekkorig. A dolgozat célja, hogy a gyermekek fejlődését szakirodalmi és kutatási módszerek segítségével bemutassa, kitérve a mai kor gyermekeinek fejlődési ritmusára, állomásaira. Ezen kívül összefüggést keres a szülői viselkedésminták, a pozitív vagy negatív tényezők és a gyermekek fejlődési üteme között. Kutatási módszerek között szerepel egy kérdőíves felmérés, melyen 71 szülő vett részt, valamint egy személyes interjú is hozzájárult a kutatás átfogóbb megközelítéséhez. Az eredmények vegyesek. A gyermekek fejlődése megváltozott. Nem gyorsabb vagy lassabb, csupán más lett. Vannak területek, ahol átlagosan gyorsabb iramú fejlődés figyelhető meg, ám más területeken pont ellenkezőleg alakultak az adatok. Tehát nem mondható ki nyíltan, hogy gyorsabb fejlődési ütemről lenne szó a mai világban. Másik eredmény, ami pozitívnak mondható, hogy az adatok alapján a gyermekek fejlődési ütemében nem okoztak negatív elváltozást az anyát ért negatív hatások, vagy a magzatot ért negatív hatások. Végül beigazolódott, hogy a jó kötődési kapcsolat elsődleges kötődési személy és gyermek között pozitív irányba befolyásolja a gyermek fejlődési skáláját, és a rendelkezésre álló adatok alapján a szülők jól reagálnak gyermekeik jelzéseire.