"Miért legyél Te is Rendőr"? XXI. századi toborzási módszerek a Rendőrségen - Kovács Mária (2021)
Dolgozatomban az emberi erőforrás-gazdálkodás folyamatából a munkaerő-biztosítás fontos eszközét, a toborzást mutatom be részletesen, kitérve arra, milyen módszerek alkalmazása szolgálja leginkább a rendőrségi toborzás eredményességét. A rendőrségi toborzás a szervezet létszámigényének biztosítását szolgálja. Cél a rendőrség igényeinek megfelelő számú, a munkaköri követelményeknek megfelelő, egészségileg, pszichikailag és fizikailag alkalmas, a rendőri hivatás iránt elkötelezett hivatásos állomány utánpótlása. A rendőrségi toborzás rendeltetése a hivatásos szolgálatra, beosztásra alkalmas, legalább érettségizett, a rendőri hivatás iránt elkötelezett, megfelelően motivált, elhivatott egyének felkutatása, megszólítása és megnyerése. A napjainkban megfigyelhető munkaerőpiaci trendhez igazodva kell a rendőri szerveknek is megtervezni a toborzó tevékenységüket. Olyan marketing módszereket, eszközöket kell beépíteni a toborzási folyamatba, amelyek sikeressé tehetik a jelöltek bevonzását. A dolgozatban javaslatokat fogalmazok meg a hatékonyabb toborzóstratégia kialakítása érdekében, valamint készítettem egy programtervet, amely pilot programként az ország meghatározott térségében alkalmazásban álló közfoglalkoztatottak nyílt munkaerőpiacra történő integrálására, kiemelten a rendvédelmi, illetve honvédelmi hivatásos állományba kerülésére irányulna. 2020-ban felmérést készítettem az ORFK-n a rendőr tiszthelyettes szakképzettséget adó iskolai rendszerű (technikusi) képzésre, a közbiztonsági rendőrjárőr, illetve határrendész és útlevélkezelő szakképesítést adó iskolarendszeren kívüli képzésre, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karára (tisztjelöltek) 2020. szeptembertől felvételt nyertek pályaválasztási motivációjáról. A kutatás során a felvételt nyertek pályaválasztásának motivációjával, a rendőri pályára vonatkozó ismereteikkel, valamint a jelenléti és online toborzás hatékonyságával kapcsolatos kérdésekre kerestem választ.