A népi játékok hatása a személyiségfejlődésre, valamint a társas kapcsolatokra - Nagy Izabella (2021)
A választott témához személyes kapcsolat fűz, hiszem, hogy minden játék, amit a gyerekek játszanak, vagy egészen kicsi korban a gyerekekkel játsszák, fejlesztő hatással van az egyénre. Szakmai kíváncsiság is vezérelt, kutatásomban arra kerestem a választ, hogy a népi gyermekjátékok milyen hatással vannak a személyiségfejlődésre, a társas kapcsolatokra, illetve, hogy a pedagógusnak ebben mekkora szerepe van. Célul tűztem ki, hogy megtudjam, miként vélekednek a gyermekek szülei a népi játékok fontosságáról, fejlesztő hatásairól, és mekkora szerepet tölt be alkalmazásuk során a család, illetve a pedagógus személye. Fontosnak tartom, hogy átfogó képet alkossak a nevelési továbbá az oktatási módszerek alkalmazásáról. Kutatási módszernek a kérdőíves megkérdezést választottam, célzottan az óvodás korú gyermekek szüleinek állítottam össze a kérdéssorokat. A zárt és nyílt végű kérdések feltétele többnyire azonos mennyiségben jelentek meg. A kutatásomat egy kisvárosi óvodában végeztem. A kutatás eredményeképp a négy hipotézisből három beigazolódott. Következtetésképp kiderült, hogy a társas kapcsolatok beszűkültek, a gyermekek kevésbé részesei a család mindennapi életének, így intézményes keretek között szükséges a hiányokat pótolni. A gyermekek személyiségfejlődésében és szociális kapcsolataiban a pedagógusoknak nagy szerepe van azáltal, hogy megismertessék a gyerekekkel a ránk hagyott értékeket.