Agrárerdészeti rendszer hidrológiájának vizsgálata a Fertődi gyümölcskutató területén - Horváth József (2021)
Absztakt: A kísérlet A Fertődi Gyümölcskutató intézet területén zajlott. A kísérlet célja egy hidrológiai monitoring rendszer felállítása az agroerdészeti rendszerek hidrológiájának vizsgálatára. Egy meteorológiai mérőállomás segítségével mértük a terület időjárási jellemzőit. Az így kapott adatokból meghatároztuk a vizsgálat idejére a meteorológia jellemzőket. A területen szeder, málna és ribizli sorokat ültettek. A bokrok fölé nemesnyárat telepítettek a terület egyik felén, a másik fele a kontrollterület. A bogyós gyümölcs sorokban talajvízfigyelő kutakat telepítettünk. A kutak telepítése után szintezést és talajmechanikai laborvizsgálatokat végeztünk. A vizsgált időszak során manuálisan (hetente-kéthetente) mérve lett a kutakban a talajvízszint és talajfelszín nedvességtartalma. A talajvízszint mélységében volt mérhető különbség az agroerdészeti terület és a kontrollterület között. Ez a különbség viszont a terepviszonyokat is figyelembe véve nem minősült szignifikánsnak. A felszíni talajnedvesség szempontjából nem volt kimutatható különbség a két terület között. Ellenben a bogyós gyümölcs sorok és sorközök között mérhető különbség mutatkozott. Viszont csak a ribizli sorban volt ez a különbség statisztikailag is igazolható.