Szentpéterfa hagyományai a múltban és napjainkban - Kovácsné Kapitár Petra Anna (2021)
A hazánkban élő nemzetiségek mindegyike naponta vívja meg harcait az asszimiláció különböző megjelenési formáival, és próbál jelen lenni az élet minden területén. Szakdolgozatomat Szentpéterfai hagyományiról írtam. Az itt született, illetve felnövő generációk mind fontos feladatuknak érzik a horvát hagyományok ápolását, átörökítését, valamint fontos, hogy megőrizzék identitásukat. Kutatásaim során nagy büszkeséggel töltött el, hogy én e közösség tagja lehetek, szintén ismerem a hagyományokat. Szüleimtől, nagyszüleimtől, később az óvodában, az általános iskolában ismerkedtem meg velük. Fontosnak találtam a hagyományok összegyűjtését, és felkutatását, valamint kíváncsi voltam a helyi kisgyermekes szülők véleményére is, ezért választottam ezt a témát. A paletta nagyon színes, nagyon sok, és számomra érdekes dolgokkal találkoztam miközben az adatokat gyűjtöttem. A helyi óvoda programjában olvashatjuk, hogy a horvát nyelv, hagyományok, népzene beleépül a mindennapi tevékenységbe. Nagy öröm ez számomra, hiszen a gyerekek kisgyerekkorban a legfogékonyabbak, így már ekkor találkoznak a nyelvvel, a zenével, mondókákkal. Örülök, hogy gyermekem is e közösség tagja, és számára is fontos és fontos lesz a hagyományok őrzése.