Fenntartható fejlődésre nevelés megjelenése a győri önkormányzati óvodákban - Fekete Evelin (2021)
A fenntartható fejlődés mára egy megkerülhetetlen témakör, mely megjelenik az emberi, a társadalmi, a természeti és a gazdasági döntések születésénél is. Jelenlegi életformánk mellett a Föld nem fogja tudni kiszolgálni a jóléti igényeinket. Ezért tudatos lépések mellett, formálnunk kell a szemléletünket, és átalakítani a szokásainkat. Ahhoz, hogy a fenntartható életmódot meg tudjunk valósítani, kellő információval és komplex látásmóddal kell rendelkezünk. Ezeket a célokat, elvárásokat, illetve tanácsokat a sikerek eléréséhez nemzetközi és országos dokumentumok is tartalmazzák, melyekben az oktatási törekvésekre komoly hangsúlyt fektetnek. Kutatásomban azt vizsgáltam, hogy ezek az előírások mennyire teljesülnek a győri önkormányzati óvodákban. A Fenntartható Fejlődési Célok, a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia és a Nemzeti Környezetvédelmi Program célkitűzései alapján elemeztem az óvodák Pedagógiai Programjait, a 2020-2021. nevelési évre szóló Óvodai Munkaterveit, illetve 2019-2020. évre szóló intézményi beszámolóit. Az eredményeimből kiderül, hogy az óvodákban törekednek a tapasztalatokon és együttműködésen alapuló környezet- és egészségtudat kialakítására. Mindezek nem csak a gyereknél fontosak, hiszen az egész életen át tartó tanulás megvalósulása lényeges a pedagógusoknál is. Ezért a kedvező eredmények mellett is keresni kell a lehetőségeket, hol és hogyan kell, illetve lehet fejlődést elérni.