A tölgy csipkéspoloska (Corythucha arcuata) károsításának felmérése a Hernádvölgyi Erdészeti Igazgatóság területén - Kármán Róbert (2021)
Dolgozatom célja a Cserehát területén a tölgy csipkéspoloska által okozott károk felmérése, közte és a tölgy lisztharmat közti kapcsolat vizsgálata. A területen 4 tölgy fajt vizsgáltam: a kocsányos tölgyet, kocsánytalan tölgyet, csertölgyet és a vörös tölgyet. A fafajok mellett korcsoportok szerint osztályoztam a területeket. A károsítások és a fertőzöttség mértékének vizsgálatán túl, nagy hangsúlyt fektettem a tölgy csipkéspoloska táplálkozásának vizsgálatára. A hagyományos mintakörös vizsgálatok mellett, drón által készült légifotókkal is felmértem az idősebb állományoknál a károsítás mértékét. Megfigyeléseim alapján leginkább a kocsányos tölgyet és kocsánytalan tölgyet kedveli a Corythucha arcuata. Csertölgyön kisebb mértékű károsításokat figyeltem meg. Vörös tölgyön csak tömegszaporodás esetén fordult elő. A legfiatalabb állományokban nem jellemző a károsítása, ott inkább a tölgy lisztharmat jelent gondot. A kapott eredményeket a szakirodalomból vett információkkal is összevetettem.