Cser- és kocsánytalan tölgy makktermés-vizsgálatok a Kelet-Cserháti Erdészet területén - Szentkuti Tamás (2021)
Diplomamunkámban megbontott erdőállományokban vizsgáltam a makktermés mennyiségének, illetve életképességének alakulását 2020 szeptemberétől 2021 februárjáig. Fafajukat tekintve a kiválasztott erdőrészletek főfafaja cser és kocsánytalan tölgy. Részletenként 2 m2-ről vettem mintát, amin életképesség vizsgálatot végeztem, metszéssel. A három erdőrészlet közül a legtöbb makk az Iliny 3D részleten hullott. A legnagyobb makktömeg az Iliny 2B-ben volt jelen. A legéletképesebb termés pedig a Varsány 3D-ben volt. Feltételezéseim szerint a termés elfogyasztásával a legnagyobb kárt a gímszarvas okozza a területen. Emellett megfigyelhető a rágcsálók általi károsítás is.