Ételintolerancia kutatás - glutén és laktózérzékenység - Simon Beatrix (2021)
Szakdolgozatommal az ételintoleranciával foglalkoztam, azon belül a glutén és laktózérzékenységgel. A soproni óvodákban szerettem volna felmérni azt, hogy mennyire felkészültek az ilyen betegségekkel küzdő gyermekek fogadására. A szakirodalmi háttér leírását követően a kutatási eredményeim azt bizonyították, hogy jól felkészültek a vizsgált óvodák ezen gyermekek fogadására. AZ étkeztetésüket a betegségüknek megfelelően tudják biztosítani számukra a Soproni Rehabilitációs Gyógyközpontból, valamint a Soproni Kórházból. A hipotéziseimet be tudtam igazolni. Az óvodákban kevés ilyen gyermek jár, átlagosan 5-7 fő/ óvoda. Az óvodapedagógusok akik a kérdőíveket kitöltötték, elég felkészültek a témát illetően. Nagy többségük tudja, hogy mit ehetnek és mit nem ezek a gyermekek. A következtetéseket a teljesség igénye nélkül vontam le, kivetítve Sopron óvodáira az eredményeket.