Sportolási lehetőségek az úrkúti óvodában - Tróbert Ivett (2021)
Dolgozatomban a sportolási lehetőségeket vizsgáltam az úrkúti óvodában. Szakirodalmi elemzésemben megfogalmaztam, hogy miért is olyan fontos a mozgás, a sport már kisgyermekkorban. A mindennapi életünk része, soha nem veszít aktualitásából. Fejleszti a gyermekek mozgáskultúráját, kielégítik mozgásigényeiket és nagyon jó hatással van a testi és szellemi fejlődésükre, valamint megtanulják a sport által a stresszes helyzetek kezelését, elviselését. Vizsgáltam a mozgásfejlődés sajátosságait, periódusait, a motorikus képességek fejlettségének jellemzőit és hogy milyen szintet kell elérnie a gyermeknek óvodáskor végére. Kutatási alanyaim az óvodába járó gyermekek szülei voltak. Őket kérdőíves formában kérdeztem. Ebből kiderült, hogy az óvoda több lehetőséget is biztosít a sportra, viszont a gyermekeknek nincs kedvük sportolni. Az eredmények azt mutatták, hogy a szülők nagy része egyetért abban, hogy az óvodai, intézményes nevelés hasznos a gyermekek számára, de nem csak a játékigény kielégítése és a szocializálódás szempontjából, hanem az életkornak megfelelő mozgáskészségek fejlesztésében valamint az egészséges táplálkozási szokások kialakításában is.