Az empátia fejlesztése a néptánc és népi játékok eszközei által - Borbély Boglárka (2021)
Szakdolgozatomban a néptánc és a népi játékok és az empátiás képesség fejlődésének összefüggéseit vizsgáltam. Az érzelmi intelligenciától, napjainkban a pszichológia egyik legnagyobb érdeklődést keltő témakörétől indultam, majd innen szűkítettem le a kört az empátia témakörére. Célom volt a néptánc és népi játékok által, a nevelésben teremtett, alapvető és sajátos lehetőségek vizsgálata, különös tekintettel a néptáncművészet pedagógiájában az empátia és az ehhez tartozó figyelemösszpontosítás, valamint kifejezőkészség fejlesztésére. A néptánc vizsgálatánál az empátia kérdésére fókuszáltam, amely minden korban fontos eleme az emberi személyiség fejlődésének. Kutatásomhoz egy saját általam megalkotott tanmenet kipróbálásán keresztül vizsgáltam, hogy milyen hatással van az óvodás korú gyermekek empátiás képességére a néptánc, továbbá kísérletem eredményeit egy a Sopronban és környékén dolgozó óvodapedagógusok által kitöltött kérdőívvel támasztottam alá. Mind a kísérletem, mind az óvodapedagógusok által kitöltött kérdőív eredményeiből arra következtethetünk, hogy a néptánc már óvodás korban is pozitívan befolyásolja a gyermekek empátiás képességét.