A nagyszülők hatása a kisgyermek kognitív képességeinek fejlődésére és az érzelmi intelligenciájára - Dallos Dóra (2021)
Szakdolgozatomban a nagyszülők lehetséges hatását vizsgáltam a kisgyermekek kognitív képességeinek fejlődésére és az érzelmi intelligenciájára. Fontosnak tartom, hogy jobban megismerjük és megértsük a két generáció közti kapcsolat jelentőségét. A kutatásomhoz az induktív összefüggésfeltáró stratégiát választottam, melynek a módszere írásban történő strukturált kikérdezés volt. A célcsoportjaim az óvodás korú gyermekek szülei és nagyszülei voltak. Kutatásom célja volt, hogy valós képet kapjak a nagyszülők és unokáik közti kapcsolatról, annak hatásairól. A kérdőívemben felmértem milyen mértékben és milyen módon vesznek részt a nagyszülők az unokáik életében, ugyanakkor milyen mértékben folyik bele az idősebb generáció a gyermeknevelésbe. Feltártam, hogy a szülők és nagyszülők, milyennek látják egymás ideális szerepét a modern században, illetve milyen hibát vélnek felfedezni abban. Továbbá, hogyan vélekednek a válaszadók arról, hogy a kisgyermekek mely képességeire van hatással a nagyszülők. A kérdőívek tartalmaztak egy-egy olyan kérdést is, amelyek azonosak voltak mind a két célcsoportnál. Ezek a kérdések a hipotéziseimre irányultak, amelyeknek eredményeit összevetettem egymással, ezzel választ kapva a feltételezéseimre.