Gyermekek és az óvodapedagógusok személyiségvonásainak profilozása és egymáshoz illesztése - Jahn Ann-Sophie (2021)
A szakdolgozat témája a Gyermekek és az óvodapedagógusok személyiségvonásainak profilozása és egymáshoz illesztése. Sokszor lehet olyan dolgokkal szembesülni, hogy a gyermek és az óvodapedagógus között diszharmónia van, más személyiségi jegyekkel rendelkeznek, nem passzolnak össze. Ez a hétköznapi probléma ihlette meg a téma kiválasztását. A szakdolgozat célja megtalálni azokat a jellemzőket, amikből mind a gyermek mind az óvodapedagógus személyiségi jegyei meghatározhatók, és ezeket egy keretrendszerbe illesztve a legjobb párost lehessen összeilleszteni, ezzel a gyermeknek a személyiségi jegyei alapján a hozzá leginkább passzoló óvodapedagógust biztosítva. Ebben a témában a leginkább kiértékelhető véleménnyel a szülők rendelkeznek, hiszen ők látnak be a két fél közötti kapcsolat kimenetelébe. Így kvantitatív és kvalitatív kérdések összességével lett vizsgálva a szülői célcsoport. A dolgozatban egy kezdetleges kép jött létre arról, hogy a szülők milyen információval rendelkeznek a témában, mit vesznek figyelembe gyermekük óvodájának megválasztásakor. Továbbá a dolgozat eredménye rávilágít arra is, hogy a gyermeknek valószínűleg óvodapedagógust és nem óvodát kellene választani.