Az óvodapedagógus személyisége, felnőtt-gyermek kapcsolata - Mórocz Adrienn (2021)
Az óvodai élet a gyermek szocializációjában kulcsfontosságú, itt tanulja meg a társas érintkezés szabályait. Kijelenthetjük, hogy az óvodapedagógus személye fontosabb, mint az óvoda. A kutatás alapja az óvodapedagógusok személyiségének megismerése és annak hatása a gyermek személyiségfejlődésére. Kérdőívek segítségével tártam fel az empátiás készséget, a kiégés állapotát és a kontrollhelyet. Meghatároztam a jó pedagógus személyiségének jellemzőit, társadalmi szerepelvárásokat, a pedagógusszerepek hatásait a gyermekek érzelmi, értelmi és szellemi fejlődését. Hipotéziseim beigazolódtak, az óvodapedagógus személye rendkívül meghatározó a személyiségfejlődésben. A kiégésre vonatkozó kérdések konklúziója, hogy a hivatás nem könnyű, de a kitöltők többsége elköteleződésből választotta a pályát. A szülők válaszai azt támasztották alá, hogy az óvoda, mint első közösségi színtér segíti a családtól való elszakadást, a társadalmi szocializációt. A gyermekek eredményes személyiségfejlesztése a családdal együttműködve, hasonló elvek alkalmazásával érhető el.