Ember és zene - a muzsika társadalomra gyakorolt hatása - János Anasztázia Rozália (2021)
Tudományosan is bizonyított, hogy a zenének, a zenehallgatásnak számos területén szerepe van az ember fejlődésére. Mindennapi tevékenységeink során szinte mindenhol körül vesz minket, utazás-, bevásárlás-, munka-, pihenés-, szórakozás közben amint meghallunk egy ismerős vagy számunkra ismeretlen dallamot hatással van ránk. Minden zene dallamának sajátos mondanivalója van, ami különböző érzéseken, gondolatokon keresztül befolyásolja elménket, lelkiállapotunkat, ezáltal jelentős szerepe van agyunk működésére a zenehallgatásnak. Kutatásom során azt vizsgáltam, hogy a családok életében milyen mértékben, módon van jelen a zene, milyenek a zenehallgatási szokásaik, s mindezek hogyan hatnak a gyermekek fejlődésére. Előfeltevésemre kerestem válaszokat, mely szerint a gyermekek (óvodáskorúak) nevelésében központi szerepe van a zenének, mert erősen hat az érzelmekre, így közvetett módon elősegíti a tanulást, hatékonyan segít a kapcsolat teremtésben, közösségformáló-, készség-, és személyiségfejlesztő hatása jelentős. Kvantitatív kutatásomat online kérdőíves módszerrel végeztem, ami lehetőséget adott széleskörű adatgyűjtésre. A szakterületen végzett kutatások eredményeihez képest vizsgálatom nem reprezentatív, bár számottevő mérési adatot gyűjtöttem. Kutatásom elemzését követően határozott véleményem az, hogy a zene nélkülözhetetlen eleme az óvodáskorú gyermekek pedagógiai nevelésében.