Óvodából iskolába. Óvoda-iskola átmenet az 1970-es években és napjainkban - Lakihegyi Luca Virág (2021)
Valamennyiünknek, kik gyermekeket nevelünk nagy a felelőssége. Sokszor nehéz meghatározni, hogy mikor döntünk jól, és mikor rosszul. Különösen sok kérdés merül fel bennünk az iskolakezdéssel kapcsolatban. Valóban érett-e a gyermek az új feladatok teljesítésére, avagy hasznosabb lenne-e számára még egy év a biztonságos óvodai falak között? Hogyan könnyíthetnénk meg a gyermek számára az óvoda - iskola közötti átmenetet? Mit tehetünk, mi óvodapedagógusok a tanítókkal karöltve annak érdekében, hogy a gyermekek iskolakezdése sikeres és örömteli legyen? Vajon a megoldási lehetőségek megvalósíthatók-e a mi oktatási rendszerünkben? Miért tűnik úgy, hogy régen valahogy minden egyszerűbb volt? Milyen lehetett az iskolakezdés a ’70-es évek gyermeki számára? Felkészültebbek voltak az akkori gyerekek, mint napjainkban? A ’70-es évek óvodahelyzete mennyire tért el attól, amit napjainkban tapasztalunk?