A zene óvodai szerepe az iskolaérettség tükrében - Ivánfai-Geröly Annamária (2021)
Szakdolgozatom célja feltérképezni az óvodai zenei tevékenységek szerepét, hangsúlyosságát az óvodáskor iskolát megelőző időszakában, amikor az iskolaérettség kritériumai uralják a szülő-óvodapedagógus kommunikációt. A szakirodalom feldolgozásánál bemutatom, hogyan és milyen mértékben jelenik meg ez a terület az óvodapedagógia múltbéli és jelenlegi meghatározó dokumentumaiban és elveiben. Tanulmányozom a zene széles körben kutatott transzferhatásainak megnyilvánulásait az óvodás korú gyermekeknél, valamint a zenei tevékenységek iskolaérettségre gyakorolt hatását. Saját kutatásom egyrészt a szülők, másrészt az óvodapedagógusok viszonyulását méri fel a nagycsoportos ének, zene, énekes játék, gyermektánc óvodai tevékenység vonatkozásában. Felmérésem kiterjed a pedagógiai munka során használt zenei tevékenységekre, az azokkal végzett tudatos fejlesztésre is. Kutatásom módszereként kérdőíves felmérést alkalmazok a nagycsoportos gyermekekkel rendelkező szülők, illetve a homogén csoportban dolgozó óvodapedagógusok között.