A preventív és intervenciós mentorálás szerepe a pedagógusok pályán maradásában - Horváthné Gyurisán Szabina (2021)
A pedagóguspálya összetett és nehéz, a szakmai motiváció megtartása pedig nem csak a pedagógus személyiségi jegyeitől függ. Mivel az elmúlt évtizedekben egyre több pedagógus hagyta el a pályát, úgy gondolom, szükséges volna a mentorálás újabb formáját, az üzleti szférában már sikerrel alkalmazott reciprok hatású reverz mentorálást bevezetni a közoktatási intézményekben is. Kutatásom célja az volt, hogy felmérjem, a soproni technikumban dolgozó pedagógusok körében milyen arányban van jelen a pályaelhagyás veszélye. Az eredmények tükrében azonosítható, hogy mely kiégésre figyelmeztető jelekre érdemes figyelnie a munkaadónak; illetve a közoktatási intézmény mint szervezet mely informális jellemzőire és a pedagógusok mely attitűdjeire érdemes építkezni akkor, amikor preventív vagy intervenciós intézkedésekkel szeretné megelőzni, megakadályozni a munkaadó munkavállalói elvesztését.