A nemi különbségek feltárása az óvodáskorú gyermekek meserajzában - Vellák Alexandra (2021)
A szakdolgozatom témájának az óvodáskorú gyermekek rajzának összehasonlító elemzését választottam, ezen belül is, a nemi különbségek feltárását. Megvizsgáltam az a fiúk és lányok által készített rajzok közti lehetséges különbségek, amelyek főképp a motívumok, szereplők és színek használatában jelennek meg. A gyermekek képzeletét megmozgató mese elmesélésével és a kérdések feltevésével, pontosabb képet kaptam a nemi különbségekről, motívumokról, a mese szereplőkkel való azonosulásokról és ellenazonosulásokról. Így megszülettek a kutatásomhoz felhasznált rajzaik. Célom az volt, hogy minél több rajzot tudjak összeszedni a gyerekektől, nemüket tekintve egyenlő arányban és sikeresen feltudjam tárni a nemi különbségeket rajzaikban. Bízom benne, hogy témám felkelti az érdeklődését azoknak, akik valamilyen formában szívesen olvasnának a gyermekek eltérő meseképábrázolásáról és az egyéni megnyilvánulásaikról.