Az énekes népszokások szerepe a mai bölcsödében és óvodában - Kovácsné Kuszák Gabriella (2021)
Az emberiségnek az idők kezdete óta igénye van arra, hogy az év egyes napjait kiemelje különböző szokásokkal színesítse. Dolgozatomban az énekes népszokások, énekes játékok, sokoldalú szerepének kiemelése mellett, kutatom, a kettő-hat éves gyermekek nyelvi képességeinek fejlődésében betöltött szerepét. Az énekes népszokások segítik, a hazájától elszakadt, vagy elcsatolt területen élő népek életét és a családok nyelvi identitásának megőrzését. Nagy jelentősége van, a jeles napi játékoknak, melyek nem csak közösségmegtartó, közösség formáló, hanem nyelvőrző hatással is bírnak. Példaértékű a ma Ausztria területén található magyar nemzetiségű falu Alsóőr, ahol pont100 éve élnek a magyar nemzetiségi szokások egy német nyelvterületen. Továbbá Ágfalva a magyar határ mellett, német nemzetiségi falu. Ebből a falúból , 75 ével ezelőtt, több német nemzetiségi került kitelepítésre, de ennek ellenére még élnek a nemzetiségi szokások. E két óvoda kutatásom helyszíne. A szülők válaszai szerint, van igény arra, hogy az helyi énekes szokásokat a gyerekek az óvodában megismerjék. A szokások továbbadásában és őrzésében jelentős feladata van a pedagógusoknak.