Képességfejlesztés az óvodában, különös tekintettel a hangszerhasználat lehetőségeire - Horváth Brigitta (2021)
A gyermekek az óvoda évei alatt rengeteget fejlődnek. A fejlődés folyamatában az óvodának és a családnak egyaránt nagy szerepe van. A gyerekek fejlődéséhez sokféle tevékenység járul hozzá. Szakdolgozatomban bemutatom, hogy a zenei nevelésnek milyen fontos szerepe van e tevékenységek során a gyermekek fejlesztésében. A zenének sokféle hatása van, amely kihat az ember egész személyiségére. Kielem többek között Forrai Katalin, Törzsök Béla, Kodály Zoltán, Carl Orff és Kokas Klára munkásságát. Szakdolgozatomban kiemelt szerepet kap a hangszerek bemutatása, a népi hangszereken át az óvódapedagógus hangszereihez kalandozva. Kutatásommal igyekszem rávilagítani arra, hogy napjainkban milyen fontos szerepet töltenek be a hangszerek az óvodában. Kérdőíves felmérést végzek az óvodapedagógusok között, hogy melyek azok a hangszerek, amelyeket megismertetnek a gyerekekkel. Van-e összefüggés a hangszeres nevelés területén abban, hogy az óvodapedagógus, ha gyermekként kapcsolatban állt valamely hangszerrel, bátrabban nyúl-e hangszerekhez, ha volt korábban előképzettsége. Hányféle hangszerrel találkoznak a gyerekek, változatos-e a hangszerek bemutatása. Van-e lehetőség különböző zenei bemutatók rendezésére az óvodákban. Ha igen, milyen gyakran ejtik meg ezeket az alkalmakat. Ha az óvodapedagógus nem tud hangszeren játszani, szeretné-e képezni magát a jövőben, hogy a gyermekek minél több hangszert megismerhessenek, illetve van-e olyan gyermek, aki aktívan érdeklődik a hangszerek iránt. Hogyan látják az óvodapedagógusok, van-e összefüggés abban, hogy ha a gyermek családján belül van zenész képzettségű, az befolyásolhatja-e a gyermek érdeklődését és zeneszeretetét.