Hullámtéri és mentett oldali erdők és a vízviszonyok kapcsolata - Kaizer Benjámin (2021)
A diplomamunkám során a Duna magyarországi folyásának alsó szakaszán két kocsányos tölgyes (Quercus robur) erdőrészletben vizsgáltam az évgyűrűszélesség és a különböző környezeti tényezők kapcsolatát. Ilyen környezeti tényezők voltak az évi középhőmérséklet, az éves csapadékösszeg az erdészeti aszályindex (FAI) és a Duna vízállása. Az évgyűrűszélesség mérését lefotózott csiszolt–korongokon végeztem egy számítógépes programmal. A több „zavaró” év (árvíz, rovarkárosítás) miatt a teljes évgyűrű sorral nem mutatott korrelációt egyik környezeti tényező sem, de kisebb szakaszokra már korrelált. Ezenkívül vizsgáltam az elmúlt 20 év fakitermelési és erdőtervezési adatainak a segítségével ezen területen álló erdőállományok átlagnövedékét, amely statisztikailag is igazolható különbséget mutat a hullámtéren és a mentett oldalon.