A válás hatása az óvodáskorú gyermekre - Kovács Mirjam (2021)
A gyermekek nevelésében döntő szerepet játszik a szülők és a gyermek, az apa és az anya kapcsolata egyaránt. A házasságok felbontása gyakori jelenség és fontos pedagógiai kérdéseket rejt magában. Szakemberek által alátámasztott, közismert tény, hogy beilleszkedési zavarral küzdő gyermekek lényegesen gyakrabban elvált szülők gyermekei. Dolgozatom szakirodalmi részében említést teszek a családról, típusairól és kialakulási folyamatairól, a válás jelenségéről, valamint, hogy milyen nevelési kérdések vannak a válással kapcsolatban. Az óvodapedagógusok döntő szerepet játszanak a gyermekek fejlődésében és a válás okozta trauma feldolgozásában. Fontos tehát megfigyelni, hogy milyen hatást gyakorol a gyermek későbbi kapcsolataira, személyiségére, viselkedési formáira szüleinek válása. Kutatásom célja, az említett hatások feltárása, valamint a szülők és óvodapedagógusok válással kapcsolatos tapasztalatainak, helyzetkezeléseinek felkutatása. Kutatásom eredményességéhez kérdőívet állítottam össze óvodapedagógusok és szülők számára. Mely segítségével bebizonyítottam, hogy a gyermekre minden válásnak legalább egy negatív hatása van, így elegendő figyelemmel kell lennünk ezekre a gyermekekre. A szülő/k új párkapcsolata is befolyásoló tényező a gyermek fejlődésére, így erre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk szülőként. Mindezek mellett felmértem a gyermekek társas kapcsolatait és teljesült az a hipotézisem, melyben feltételeztem, hogy az apa-gyermek kapcsolat a házasság felbontása végett, megromlik. A válaszadók tapasztalatai szerint manapság egyre ritkább az óvodáskorú gyermekek szüleinek válása, azonban ha még is előfordul, kutatásom bebizonyította, hogy nagy része az óvodapedagógusoknak elegendő ismerettel rendelkezik ahhoz, hogy megfelelő módszerrel segítsék a gyermeket a válás okozta nehézségekben. Azonban akadnak pályakezdők és kevésbé tapasztalt pedagógusok is, akik számára remélem, hogy munkám segítséget nyújthat, vagy motivációt adhat hiányosságaik pótlására.