Pályaorientáció helyzete Győr városában a szépészet ágazatban - Hajczinger Krisztina (2021)
Egy igazán izgalmas korban, mikor a gyermekből fiatal felnőtt válik, az első komoly döntéshozatallal is meg kell birkóznia. Kérdés az, honnan és milyen információk birtokában mennyire tudatosan teszi ezt? A társadalmi elvárások, a családi mikrokörnyezet, a kortárscsoportok mennyire és milyen módon befolyásolják, segítik, esetleg gátolják a diákot a döntés meghozatalában. Tanulmányomban bemutatom a serdülő kor azon problémáit, segítő tényezőit, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, ha a pályaválasztásról, pályaorientációról beszélünk. Kutatásomban arra keresem a választ, hogy a tanulmányaikat szépészeti ágazaton megkezdett 9. évfolyamos diákoknak voltak-e előzetes ismereteik a választott ágazatról, valamint tanulmányaik alatt őket ért benyomások, hatások segítettek–e abban, hogy a szakma iránti elkötelezettségük megerősödjön.