Az érzelmi intelligencia fejlesztése művészeti eszközökkel - Különös tekintettel a zenei nevelés eszközeire óvodáskorban - Marekné Szabó Georgina (2021)
Szakdolgozatomat az érzelmi intelligencia művészeti eszközökkel való óvodai fejlesztésének témájában írtam. Külön figyelmet szenteltem az EQ zene általi fejlesztésére. Célom volt, hogy átfogóbb képet kapjak az óvodapedagógus közösség érzelmi intelligencia irányába történő hozzáállásáról. Dolgozatom első felében szakirodalmi vizsgálódást végeztem, amely során az elmélet mellett gyakorlati megközelítésbe is helyeztem az EQ fejlesztésének lehetőségeit óvodai környezetben. Szakdolgozatom második felében az óvodapedagógusok körében végzett kutatásomat elemeztem ki. A kutatás kezdetén kérdésfelvetéseket fogalmaztam meg, melyekre a továbbiakban választ kerestem. Önálló kutatásom két részből áll, mely során először három külön korcsoportba tartozó óvodapedagógust interjúvoltam meg, így meg tudtam figyelni a különböző életkorú pedagógusok véleményét az EQ fejlesztésnek fontosságáról. A második részben online kérdőív módszerével végeztem kutatást az érzelmi intelligencia fontosságát kutatva az óvodapedagógusok véleménye alapján. Az interjúk és a kérdőív segítségével igyekeztem megválaszolni előre megfogalmazott kérdésfelvetéseimet. Dolgozatom kutatása megerősítette az érzelmi intelligencia művészeti eszközök általi fejlesztésének fontosságát óvodáskorban.