Az úszásoktató kommunikációs technikáinak vizsgálata - Geyerné Gellér Enikő (2021)
Dolgozatom célja, hogy feltérképezzem, az úszásoktató az oktatás alatt milyen kommunikációs technikákat alkalmaz. A szakirodalmi részben áttekintem az úszás pozitív életani hatásait. Bemutattam az általános kommunikációs modellt, majd a tömegkommunikációs modellt adaptáltam az úszásoktatásra. Feltérképeztem milyen szociális szerepekben kell megfelelnie az oktatónak és mely személyiségjegyei segítik ebben. Áttekintettem az óvodás korú gyermek jellemzőit, a mai kor elfogadott gyerekképét, az úszásoktatás elkezdéséhez ajánlott ideális életkort. Kutatásom alapját az oktató által alkalmazott kommunikációs technikák és az oktató által fontosnak tartott jellemvonások vizsgálata adták. A kutatást kérdőíves kikérdezés módszerével végeztem, az így kapott eredményeket elemeztem. A kutatási mintát a 3-15 éves gyermekekkel foglalkozó oktatók adták. A mintavétel helye a Dunántúl és Budapest. Kutatásom eredményeként igazoltnak tekintem hipotéziseimet miszerint az oktató a kommunikációs zaj kiszűrésére alkalmazza a nonverbális jeleket, nagy hangsúlyt fektet a medencén kívüli kommunikációra, kisvizes oktatás során az oktató a verbális kommunikációt használja nagyobb mértékben. Kutatásom negyedik hipotézisének eredményeként meghatároztam az oktatók legfontosabb jellemvonásait.