A gyámügyi igazgatás kihívásai az óvodában, bölcsődében - Bakó Rebeka (2021)
Szakdolgozatom témája a gyámügyi igazgatás kihívásai az óvodában és a bölcsődében. Mint minden humánszolgáltatás körében, így az óvodapedagógusi hivatás alkalmával is találkozhatunk olyan családokkal, akik segítséget igényelnek és rászorulnak. Ahhoz, hogy a családokat érintő intézmények kapcsolatáról kutatást végezhessek, először magát az intézményeket szerettem volna bemutatni és azok munkájáról írni. Fontosnak tartottam a történelmi visszatekintést, hogyan alakultak ki már a korábbi időkben az intézmények, mert így teljesebb képet kaphattam a mai helyzetről és a belső felépítéseket is láthattam. Elengedhetetlen a vonatkozó törvények elemzése is, amelyek meghatározóak a gyermekek védelme érdekében. A hátrányos és veszélyeztettet gyermekek élete és azok körülményei pontos tisztázása és a különböző fokozatok megnevezése is részét képezi a szakdolgozatomnak. Vizsgáltam, hogy milyen hátrányos és veszélyeztetett helyzetek fordulhatnak elő a közoktatási intézményekben, valamint azok kiváltó okáról és arról, hogy a gyámhatóságnak milyen feladatai vannak.