Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium mentorprogramja (Alapvetések) - Király Judit Katalin (2021)
A szakdolgozat a pedagógus életpálya során megvalósuló mentorálás folyamatát mutatja be. A dolgozat célja, hogy a mentori gyakorlat elméletén és a témában végzett kutatásokon keresztül felvázolja a középiskola pedagógusok mentorálása terén végzett eddigi tevékenységét, és megfogalmazza egy új, a pedagógusok előmenetelét támogató mentorprogram alapjait. A mentorprogram-modell összeállítását megelőző kutatások három körben (a teljes tantestület, két mentorpedagógus és a nyelvi munkaközösség tagjai), kérdőívezés és interjú formájában valósultak meg, és a nevelőtestület mentorálással kapcsolatos tapasztalatainak, mentorképének és mentori támogatás iránti igényének feltérképezését szolgálták. Az intézményi mentorprogram-modell a törvényi előírásokat követi, és a mentorálás szakaszainak meghatározásával, a tevékenységek ütemezésével, az alkalmazandó dokumentumok kijelölésével szabályozza, és egységes rendszerbe foglalja a folyamatokat, illetve a mentorálás komplexitását figyelembe véve felvázolja a mentor lehetséges tevékenységi köreit és javasolt módszereit, szervezetten támogatva ezzel a pedagógusok előmenetelét.