Az IKT használatának lehetőségei az óvodában a pedagógiai programok tükrében - Hanzséros Mária (2021)
Az már biztosan kijelenthető, hogy a 21. században a gyerekek és a felnőttek mindennapjainak a részét képezik az IKT eszközök. A kérdés sokkal inkább az, hogy ezeknek a használatát mikor, hogyan és milyen formában kell elkezdni, és ebben a folyamatban milyen mennyiségben és milyen mélységben van szerepe a pedagógusoknak és a szülőknek. A mérték meghatározásánál sem a pedagógusnak, se a szülőknek nincs egyszerű dolga, pedig talán ez lehet mindennek is a kulcsa. Ami biztos, hogy a képernyőidő nem mehet a fejlődés és a fiziológiás szempontból fontos tevékenységek rovására. Ahhoz, hogy az óvodákban minőségi és biztonságos formában történhessen az IKT eszközök használatával való ismerkedés sok tényezőnek kell megvalósulnia: tárgyi feltételek, személyi feltételek, képzések/továbbképzések, szülői szemléletformálás, központi szabályozás/iránymutatás. Dolgozatomban országos mintán vizsgáltam meg, hogy az óvodák pedagógiai programjaiban kap-e szerepet az IKT használata, a digitális kompetencia fejlesztés.