Táplánszentkereszti Óvoda és Bölcsőde kialakulása, története napjainkig - Czupi Kíra Rebeka (2021)
Szakdolgozatom témájaként a táplánszentkereszti óvoda és bölcsőde történetének, kialakulásának feldolgozását választottam, hiszen ilyen dokumentummal még nem rendelkezik községünk. Dolgozatom elején bemutattam az óvodák és bölcsődék létrejöttét, majd kitértem az első hazai nevelési és oktatási intézmények kialakulására is. Ismertettem Táplánszentkereszt történetét, illetve hagyományait, ami jelentősen befolyásolja az óvoda és bölcsőde mindennapi életét. Külön kitértem arra, hogy az évek során hogyan és miért változott meg az óvoda székhelye, ezenkívül a tárgyi és személyi feltételek változására egyaránt. Részletesen ismertettem az óvoda pedagógiai programját, amellyel az intézmény már lassan 17 éve dolgozik. Továbbá bemutattam az óvodai hagyományokat, ünnepeket és azt, hogyan zajlottak le ezek az események. Kitértem a kiemelt figyelmet igénylő gyerekek és a tehetségígéretek gondozására a pedagógiai program alapján, majd végül ismertettem az intézmény kapcsolatait. Megemlítettem a táplánszentkereszti Családi napközi létrejöttét, s végül pedig a helyi bölcsőde kialakulását. A szükséges információkat pedagógiai programokból, pályázatokból, különböző heti és havilapokból gyűjtöttem ki. Kutatásomból azt a következtetést vontam le, hogy a táplánszentkereszti óvoda és bölcsőde nagy múlttal rendelkezik, valamint hogy igenis nagy szükség van falubeli oktatási és nevelési intézményekre.