Az egészséges életmód jelentősége kiemelten a helyes táplálkozási szokások kialakítása óvodás korban - Cseke Stella (2021)
Szakdolgozatomban az egészséges életmód jelentőségével és a helyes táplálkozási szokások kialakításával foglalkozom. A szakirodalmi áttekintés során az egészséget befolyásoló tényezőkre is kitérek, valamint az egészségnevelés és egészségfejlesztés szerepét is vizsgálom. Ismertetem a tápanyagok és folyadékfogyasztás jelentőségét. Olyan alapelveket is megfogalmaztam, amelyek által sokat tehetünk a helyes táplálkozási szokások kialakításáért. Kutatásomat saját óvodai csoportomban valósítottam meg. A szülők által kitöltött kérdőívekben és a gyerekekkel készített strukturált interjúban vizsgáltam a gyermekek táplálkozási szokásait, az általuk elfogyasztott ételek minőségét és mennyiségét, valamint az egészséggel kapcsolatos ismereteiket. Ezáltal betekintést nyerhettem életmódjukba. A kutatási eredmények igazolták, hogy a szülők fontosnak tartják, hogy óvodáskorú gyermekük egészségesen táplálkozzon és tisztában vannak az óvodai étkeztetéssel. A vizsgálat rávilágított arra is, hogy érdemes játékos formában foglalkozni az egészséggel annak érdekében, hogy ismereteik és tapasztalataik bővüljenek. A jövőben szeretnék minél több programot megvalósítani az egészséges életmóddal és a helyes táplálkozással kapcsolatban, ezzel megfelelő információt nyújtva a gyermekek, szülők és a kolléganők számára egyaránt.