Gyermekek közötti konfliktusok kezelése a pedagógusok megoldási technikáinak figyelembevételével - Fehér Klaudia (2021)
A konfliktusok hozzátartoznak a mindennapi élethez. Minden életkorban és élethelyzetben megjelenhet, így az óvodában is, ezért nem annak kiküszöbölésére, hanem megelőzésére és hatékony kezelésére kell készen állnia a pedagógusoknak. Az alapvető konfliktuskezelési szokásainkat, technikáinkat a családi szocializáció során szerezzük meg, melyek folyamatos alakítására van szükség a későbbi helyzetek hatékony megoldása érdekében. A konfliktusok tudatos pedagógiai kezelése fontos nevelési eszköz, Fontos, hogy a gyermekek közötti nézeteltéréseket a pedagógusnak mérlegelnie kell és csak szükség esetén kell beavatkoznia, hiszen az elkerüléssel tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Kutatásom célja, hogy feltérképezzem a 3-6 éves korú gyermekek között kialakuló konfliktusok gyakoriságát, okait, fajtáit és az óvodapedagógusok erre irányuló kezelési technikáit, a gyermekek közötti konfliktusokról alkotott véleményét, és a kezelésre irányuló motivációikat. A kvalitatív adatfelvétel módszere a kvantitatív kutatást kiegészítő fókuszcsoportos interjúk és a kérdőív. Kutatásom elméleti része mellett óvodapedagógusok véleményét kértem ki kérdőív kitöltés formájában, melyben a konfliktusról alkotott álláspontjukat vizsgáltam, majd vontam le belőle következtetéseimet.