A másodszülött gyermekek jellemző jegyei a testvérsorrend-elmélet tükrében - Gulyás Erika Jolán (2021)
Családunkat, mint legfontosabb csoportot az életünkben, egyfajta hierarchia jellemzi. A családnak mint rendszernek, egyik legfontosabb alrendszere a gyermeki alrendszer, egyszóval: a testvérek. Biztosak lehetünk abban, hogy a testvérkapcsolat életünk legtovább tartó kapcsolata, valamint a szülők mellett testvéreink jelentik a legfontosabb társakat. Azonban belegondoltunk már abba, hogy a testvérek miért hasonlítanak annyira egymásra, vagy épp miért mutatnak egymástól olyannyira eltérő viselkedési mintát? Esetleg elgondolkodtunk már azon, hogy számít-e, hányadik helyet töltjük be a testvérek sorában és hányadikként születünk a családba? Szakdolgozatom során erre keresem a választ. Munkám során kifejtem a család szerepét, ismertetem azt, hogy testvéreink pontosan milyen szerepet is töltenek be az életünkben. A továbbiakban bemutatom a testvérsorrend elméletét, majd azt, hogy az egyes testvérek milyen jellemzőket tudhatnak magukénak. Kutatásom során pedig fény derül arra, hogy a másodszülött gyermekek milyen személyiségjegyeket hordoznak első-, s harmadszülött testvérükkel szemben.