Az alföldi fakitermelések gépesítésének lehetőségei - Deli Györk Miklós (2021)
A vizsgálataim céljaként tűztem ki, hogy felmérjem az alföldi körülmények közötti fakitermelés gépesítettségének színvonalát, az alkalmazott fakitermelési munkarendszereket a Szeged környéki erdők fahasználati szempontból meghatározó állományaiban és javaslatot tegyek ezek gazdaságosságának és kíméletességének javítására. Diplomamunkámban áttekintésre került az alföldi fakitermelések története, annak fejlődése és a DALERD Zrt. fahasználati feladatai. Bemutattam a vizsgálat alá vont 13 db munkagépet és eszközt, amely a mérési időszakban a vállalat kezelése alá tartozó erdőkben dolgozott. Vizsgálataim során folyamatos időméréses munkaidő-elemzést végeztem, amely alapján megállapítható, hogy a gépek teljesítménye és kíméletessége megfelelő. Az esetleges kíméletességi problémákat és a teljesítménybeli csökkenéseket fejlettebb gépparkkal, nagyobb odafigyeléssel, precizitással, a munkarend szigorú betartatásával és megfelelő tervezéssel el lehet kerülni.