AZ ELHÍZÁS ELŐFORDULÁSA AZ ÓVODÁBAN - Bodnár Petra (2021)
Az elmúlt évtizedekben, különösen az 1990-es évektől kezdve az elhízás növekvő tendenciát mutat világszerte. A WHO adatai szerint (2015) aggasztó hogy világszerte mintegy 41 millió az 5 év alatti elhízott vagy túlsúlyos gyerekek száma, mely becslések szerint 2025-re 70 millióra is nőhet. Magyarországon egy gyerekeken végzett reprezentatív vizsgálat szerint az elhízás prevalenciája a fenti jóslatoknak megfelelően folyamatosan emelkedik, és tíz év alatt megduplázódott. Bár ennek genetikai okai is vannak, de számos környezeti tényező is szignifikánsan befolyásolja az elhízás kialakulását, ezért véleményünk szerint már az intézményes nevelés keretében is a megelőzésnek kardinálisabb szerepet kell kapnia. Mivel a kövér gyerekek az esetek 25-80%-ában felnőtt korban is kövérek maradnak. Tapasztalataink szerint az óvodás gyerekek élettere bizonyos értelemben beszűkült. A természetes mozgásszabadság kiélési lehetősége lecsökkent, és az inaktivitás már ebben az életkorban megjelenik. Kutatásunk célja feltárni, hogy milyen összefüggések vannak a gyermekkori elhízás és a rendszeres testmozgás gyakorlása között az intézményes kereteken belül, illetve még melyek lehetnek azok a tényezők, körülmények, melyek befolyásolják a gyermekkori elhízás kialakulását. Kérdéseink és hipotéziseink igazolására írásbeli kikérdezést, kérdőívet választottunk a pedagógiai kutatások módszerei közül, amit első sorban Vas megyében végeztünk. A még feldolgozás alatt lévő kutatás előzetes eredményei alapján elmondhatjuk, hogy szükséges a rendszeres óvodai testnevelésnek egy egységesebb, konkrétabb követelményrendszere. Motiváltabb, kedvezőbb légkör kialakítása, hogy minél több gyermek vegyen részt az óvodai mozgásos tevékenységekben. Természetesen nélkülözhetetlen a szülők együttműködése a rendszeres testedzés gyakorlásában, valamint a helyes táplálkozás kialakításában.