Motivációs tényezők a katasztrófavédelemben - Németh Balázs (2021)
Absztrakt A tanulmányom első részében azokat a motivációs elméleteket ismertetem, amelyek a katasztrófavédelemben dolgozó tűzoltó munkatársak ösztönzése során alkalmazhatóak. A motiváció fajtáinak és típusainak bemutatását példákkal statuálom. A motiváció és motiválás elkülöníthető egymástól, hiszen a motiváció alanya az egyén és a folyamat belülről fakad. A motiválás során a motiváló személy az, aki hatni tud másokra és támogatja az egyént céljai elérésében. Mindenfajta emberi tevékenységnek az alapja a motiváció, ezáltal a munka tevékenységének is. A motiváció késztetést nyújt a gondolkodáshoz, kitartást és energiát biztosít a munkához, új ismeretek elsajátításához. A tanulmányom további részében az általam megfogalmazott hipotéziseimet egy kutatási felmérés elemzésével szeretném bebizonyítani. A célom a katasztrófavédelem szervezetében dolgozó szakemberek személyiségében rejlő hajtőerő felismerésére és a hosszú távú fejlődés eredményes támogatására irányul. Bemutatom azokat a motivációs elméleteket és technikákat, amelyek jól alkalmazhatóak és segítséget nyújtanak a szervezetben dolgozó tűzoltók ösztönzésében. Legfőbb célom, hogy a tűzoltók motiválásával kapcsolatos tényezőkre felhívjam a figyelmet, hiszen ez az értekezés, akkor lesz igazán eredményes, ha a megfogalmazott javaslatok célba érnek és a tűzoltó nemcsak a külvilág elvárásainak tesz eleget, hanem a tevékenységében mindig megtalálja azt az ösztönző erőt, amely neki a legfőbb támogatást adja a feladatok elvégzéséhez, akadályok leküzdéséhez. Szívesen jár dolgozni, mert szereti a munkáját, jól érzi magát a munkakörnyezetében, az elvárásai nagyrésze teljesül, kötődik kollégáihoz, kedveli vezetőit, és ezek a jó érzések, kellemes hatások a munkahelyén fokozott teljesítményre sarkallják.