A TANULÁSI ZAVAROKKAL KÜZDŐ GYEREKEK ARÁNYÁNAK ALAKULÁSA A LACKNER KRISTÓF ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN - Pávai Rita (2021)
Szakdolgozatomban célul tűztem ki annak felkutatását, hogy igaz-e az a feltevés, miszerint az elmúlt években egyre több tanulási zavarral küzdő gyermek jár abba az intézménybe, ahol jelenleg dolgozom. Kerestem adatokat arra vonatkozóan, hogy a fiú és lány arány valóban három az egyhez? Annak is próbáltam utánajárni, hogy mi állhat a hátterében a változásoknak. Munkámat arra alapoztam, hogy az elmúlt 10 év SNI és BTMN számait feldolgoztam, rendszerbe helyeztem és grafikonokkal jól láthatóvá tettem. Még magamat is meglepve tapasztaltam, hogy a változás egyértelműen növekedés, némely esetben a 10 évvel ezelőttihez képest majdnem a duplája! Arra egyértelmű és kevésbé meglepő adatok szolgáltak, hogy valóban háromszor annyi fiú érintett, mint lány. A belső migráció, ami Sopron városában történik az elmúlt években, valóban alapja lehet a számok növekedésének, ezt is bizonyította kutatómunkám. A munkahelyemen egy fejlesztőpedagógussal elkészített interjú csak még inkább megalapozta a feltevést, miszerint növekedés jellemzi az utóbbi 10 évet. Ezek mellett ő is megerősített abban, hogy valós oka lehet a problémának a belső migráció. Szakdolgozatom elkészítésével arra a következtetésre jutottam, hogy fontos figyelembe venni, hogy mi áll egy gyermek tanulási problémájának hátterében. Próbálok a jövőben olyan módszereket kidolgozni, ami a városunkba költözött gyerekeknek segít az új helyzet kezelésében, hiszen, ha egy kis segítséggel könnyebben veszik az akadályokat, akkor már esély van arra, hogy a tanulásban is jobb teljesítményt nyújtsanak. Pedagógusként tudjuk jól, hogy a gyerekeknek nagy szükségük van a támogatásra és ezt minden erőnkkel meg kell próbálni megadni nekik.