Környezeti teljesítményértékelő rendszer megalapozása szállítmányozó vállalatnál - Domokos András Benedek (2021)
A környezeti gondolkodás egyik meghatározó beavatkozási területe a gazdaság, annak fontos szegmense az ipari szféra, melynek jelentős területe a szállítmányozás. Diplomadolgozatom témája egy szállítmányozással foglalkozó szervezet tevékenységének környezeti teljesítményértékelése. A dolgozat első részében a szakirodalomban elérhető elméleti alapokat ismertetem. Célom egy környezet központú irányítási rendszer (KIR) bevezetésének a megalapozása volt. Alapvetően kettő KIR jöhet szóba: az EMAS III, az Európai Unió rendelete, és az MSZ EN ISO 14001:2015 nemzetközi szabvány. Kutatásomban a szállítmányozással foglalkozó szervezet környezeti teljesítményértékelést, a 2018-2020-as vizsgált időszak adatainak feldolgozásával, az MSZ EN ISO 14031:2013 szabvány ajánlásai szerint, indikátor módszerrel végeztem. Az eredmények alapján bemutattam a szervezet működését és teljesítményértékelését. A Környezeti Teljesítmény Értékelő rendszerbe beépítettem az EMAS kis és közép vállalatok felé támasztott követelményeit is. Az adatokat kiértékelve megállapítottam, hogy a szervezet környezeti teljesítőképessége megfelelő, ezek alapján – első lépésként – az ISO 14001 szabvány által meghatározott rendszer bevezetését ajánlom.