A projektmódszer elmélete és gyakorlata az óvodában - A Húsvét kincsei projekt - Baranyai Dóra (2021)
Dolgozatomban, igyekeztem körültekintően körbejárni a projektpedagógia témakörét, fogalom értelmezéseit, kialakulásának történeti feldolgozását, kiemelve a magyarországi vonatkozásait. A projektmódszert csoportosítva, tipizálva, annak sajátosságainak feldolgozásával mutattam be. Kitértem az alkalmazási lehetőségeire, kritériumaira, előnyeire, fejlesztő hatására. A projektmódszer elterjedésének, alkalmazásának gátló tényezőit is áttekintettem. Külön figyelmet szenteltem a projektmódszert használni kívánó óvodapedagógus szükséges személyiségjegyeire. Bemutattam, hogy az óvodapedagógiában a projektmódszer alkalmazásához - projekt megvalósíthatósága és sikeressége érdekében – miért alapvető fontosságú az óvodáskorú gyermek, fejlődés-lélektani jellemzőit figyelembe venni. Dolgozatom ötödik fejezetében saját, elképzelt projektemet írtam le a célokból és téma-meghatározásból kiindulva, a tervezés és megvalósítás részletezésével, a napi foglalkozások részletes lebontásával. A projekt összegzésének és zárásának is szenteltem néhány sort levonva a tanulságokat, összegezve, a szülőknek is bemutatva az eredményeinket. Záró gondolataim között dolgozatom rövid összefoglalásán túl néhány olyan gondolatot, javaslatot is megemlítettem, amelyek szakdolgozatom feldolgozása során felmerültek.