A GYSEV-cégcsoport humán stratégiája - Kécskefalvi László (2021)
Diplomadolgozatomban a GYSEV Zrt. HR business partnereként arra vállalkoztam, hogy a GYSEV-csoport 2018-2023 közötti időszakra elfogadott humán stratégiáját elemzem azzal a céllal, hogy az elmúlt évek tanulságait feltárjam, javaslatokat tegyek a 2023-tól kezdődő időszak stratégiájának irányaira. Kettős célom tehát, hogy MA-szakos tanulmányaim befejezése mellett hozzájárulhatok munkaadóm fejlődéséhez, ahhoz, hogy a GYSEV-cégcsoport továbbra is a régió egyik meghatározó, versenyképes munkáltatója maradhasson. Dolgozatomban a stratégiai HR-menedzsment szakirodalmi bemutatása mellett a cégcsoport humán stratégiai működésének tényezőit tárom fel: a megoldásra váró, emberi erőforrással kapcsolatos problémákat, a stratégiát támogató HR-megoldásokat, a problémák megoldási lehetőségeit, a vezetés felelősségét. Adataimat a stratégia és egyéb vállalati dokumentumok vizsgálata mellett a Humán erőforrás szervezeti egységének munkatársai által kitöltött vizsgálati kérdéssorral, illetve a HR-vezetéssel és a menedzsmenttel készített interjúkkal gyűjtöttem. Kutatásom eredményei szerint a vállalat emberi erőforrással kapcsolatos problémáinak nagy része a megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő megszerzéséhez, a tudásátadási rendszer hiányosságaihoz, a vasúti képzési terület problémáihoz, a felső- és középvezetők attitűdjeihez és vezetési kompetenciáihoz kapcsolódik. Megállapításaim alapján a stratégiai humán működés továbbfejlesztésében, javításában alapvetően a humán stratégia kiemeltebb kommunikációjával, a Humán szervezeti egység működésének optimalizálásával, bizonyos HR-menedzsment-folyamatok fejlesztésével, vezetőfejlesztéssel lehet eredményeket elérni.