Óvodapedagógusok gyermekbántalmazással kapcsolatos tapasztalatai - Csertán Dorottya (2021)
Szakdolgozatom témája az óvodapedagógusok gyermekbántalmazással kapcsolatos tapasztalatainak felmérése. A dolgozat elméleti részében bemutattam a gyermekbántalmazás meghatározásának nehézségeit, az abúzus fogalmát, különböző formáit, illetve azok jellemzőit, előfordulását és következményeit szakirodalmak segítségével. Empirikus kutatásomat kérdőív segítségével valósítottam meg, melynek célja az volt, hogy felmérjem, az óvodapedagógusok pályafutásuk során milyen gyakran találkoztak gyermekbántalmazással, annak milyen formáit tapasztalták, illetve milyen jellemzők, jelek alapján ismerték azt fel. Továbbá vizsgáltam a szülőknél, gyermekeknél tapasztalt lehetséges kockázati tényezőket, illetve a gyermekbántalmazás jelentésének módját, menetét. A vizsgálat rámutatott arra, hogy az óvodapedagógusok milyen nehézségekkel találkoznak, melyek megnehezítik a megfelelő segítségnyújtást.