Kora gyermekkori tehetséggondozás és az óvodai tehetségműhelyek - Ihász Judit (2021)
Szakdolgozatom elkészítése során a koragyermekkori tehetséggondozás témakörét jártam körül. Úgy gondolom, hogy napjainkban nagyon fontos téma a tehetséggondozás, egyre több tehetséggondozó program jelenik meg hazánkban. A 2011. évi köznevelési törvény pedig a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek közé sorolja be tehetséges gyermekeket. Ennek ellenére sok esetben elvesznek a tehetségek, akik a megfelelő fejlesztés mellett kiemelkedő eredményeket érhetnének el a későbbi életük során. A szakdolgozatom elkészítésének folyamán az óvodáskorú gyermekek körében alkalmazott tehetséggondozás jellemzőinek feltárásával foglalkoztam. Igyekeztem feltárni az öt kiválasztott, tehetséggondozással kiemelten foglalkozó óvodában alkalmazott módszerek közti eltéréseket, hasonlóságokat. A kutatásom során az óvodai, vagyis állami irányítású intézmények mellett szerettem volna összevetni egy magánszférában tevékenykedő, tehát a szülők számára költségtérítéses tehetséggondozási formát. Így tehát, egy interjú erejéig, egy magánszolgáltatást nyújtó, alternatív technikával dolgozó tehetséggondozó programot is részletesen megismertem. Dolgozatom elkészítése közben nagyon sok részletet tudtam meg a kora gyermekkori tehetséggondozás témaköréről, amely későbbi pedagógiai munkámat segíti majd. A dolgozat információkkal szolgálhat a tehetséggondozás után érdeklődő óvodapedagógusoknak, szülőknek.