A bölcsődék kialakulása és fejlődése az 1970-es 1980-as években és a 21. század elején - Kurali Kinga (2021)
Szakdolgozatom első felében a bölcsődék kialakulásának és fejlődésének körülményeit vizsgáltam leíró elemzéssel, második felében a jogszabályok és a gyermekkép változását elemeztem, valamint a gondozónők képzését kérdőíves módszerrel. A jogszabályok elemzése során kiderült, hogy a rendszerváltás előtt a rendelet szerint elsősorban a tanácsok, másodsorban az üzemek, illetve együtt hozhattak létre és működtethettek bölcsődéket. A tanácsi rendszer után megjelentek az önkormányzati és a magán fenntartású bölcsődék is. A fejlődés évei alatt főként egészségügyi végzettséggel helyezkedtek el a bölcsődékben. A kérdőívem alapján, fordulatok évei alatt 2 féle képzésre volt lehetőség: szakiskolai és szakközépiskolai. A képzettek aránya emelkedett. A végzettek elégedettek voltak az oktatókkal, gyakorlatvezetőkkel és összeségében a képzéssel is. Az egészségügyi ágazathoz tartozott, majd a később induló OKJ képzéssel a szociális ágazathoz került. Napjainkban már diplomát adó alapképzésre (Ba) is van lehetőség.