A népi játékok és a néphagyományőrzés jelentősége a nevelőszülői tevékenység során. A népi játékok gyermekek személyiségére gyakorolt hatása - Samuné Vágner Edit (2021)
Szakdolgozatomban bemutatom a gyermekvédelmi rendszert, ezen belül a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó nevelőszülők munkáját, illetve a náluk nevelkedő nevelésbe vett gyermekek helyzetét, jellemzőit. Feldolgozom a játék, a népi játék fogalmát, valamint annak típusait. Ismertetem a népi játékok és a néphagyományok gyermekek személyiségére gyakorolt hatását. A kutatásom során egy összképet kívánok mutatni arról, hogy a nevelőszülők mennyire ápolják a múlt értékeit, örökségeit, a népi hagyományainkat, a népszokásainkat. A nevelési, gondozási- és fejlesztési tevékenységeik során milyen népi játékokat alkalmaznak, mit ismernek. Milyen tudással, ismerettel rendelkeznek a népi játékok fejlesztő hatását tekintve. Célom, hogy bemutassam, hogy egyes népi játékok mennyire hatnak a nevelésbe vett gyermekek személyiségfejlődésére, kommunikációjukra, társas kapcsolataikra. Az egyik kutatási módszeremnek a kérdőíves kikérdezést választottam a Veszprém megyében élő nevelőszülők körében, a másik módszernek pedig a megfigyelést alkalmazom a nevelésbe vett gyermekek napközi táborban történő népi játékok játszása során. Kutatásom során bizonyosságot nyert, hogy a nevelőszülők megfelelő tudással és ismerettel rendelkeznek a népi játékok tekintetében. Fontosnak tartják és szükség szerint alkalmazzák a népi játékokat a gyermekek nevelése során életkoruktól függetlenül. A nevelőcsaládokban ápolják a népi hagyományainkat, népszokásainkat. A szakdolgozatom készítése során bizonyosságot nyert, hogy a népi játékok alkalmazása a nevelőszülők és minden gyermekkel foglalkozó szakember számára egy jó lehetőség arra, hogy segítse a gyermekek beilleszkedését, társas kapcsolataikat, kommunikációjukat, valamint fejlődjenek különféle készségeik, képességeik.