A zenei nevelés hatása kisgyermekkorban - Buzás Krisztina (2021)
Szakdolgozatom témája a zenei nevelés hatása kisgyermekkorban. Munkám során bemutatom a zene fontosságát, azt, hogy miért lényeges már magzati kortól elkezdeni a zene megszerettetését. Bemutatom a zene gyermekek fejlődésére gyakorolt jótékony hatásait. Kutatásomban olyan szülőkkel végeztem kérdőíves elemzést, akik gyermekükkel/gyermekeikkel rendszeresen jártak Zeneóvodai foglalkozásra és megtapasztalták többek között a személyiségre gyakorolt pozitív hatásait. Interjút készítettem a foglalkozás vezetőjével, illetve egy alsó tagozatosokat tanító ének-zene pedagógussal, akik személyes tapasztalataikat osztották meg velem a témával kapcsolatban. Szakdolgozatomban arra szeretnék választ kapni, hogy miért fontos minél korábban elkezdeni a gyermekek zenei nevelését, milyen mértékben befolyásolja fejlődésüket a rendszeres zenei foglalkozáson való részvétel. Úgy gondolom, hogy a zene által a gyermekek számos olyan készségre és képességre tesznek szert, amely minden területen segíteni fogja őket, és ezáltal válhatnak boldog, kiegyensúlyozott, zeneszerető felnőttekké.