A népi gyermekjátékok szerepe a gyermekek fejlődésében, különös tekintettel a legkisebbek játszóverseire - Józsáné Vörös Margaréta (2021)
Szakdolgozatom fő célja a népi játékok gyermekekre gyakorolt hatásának vizsgálata, azon belül kiemelve az ölbeli gyermekjátékokat és mondókákat. A tanulmány egy átfogó képet mutat a népi játékok felosztásáról, csoportosításáról folkloristák, néprajzkutatók antológiájának nyomán. Bemutatja Nagyvázsony történetét, helyi gyűjtésű játszóversekkel prezentálja a dajkarímek és mondókák jegyzékét. A vizsgálat rámutat e játékok komplexitására; az értelmi és emocionális hatásokon túl fejlődnek a kisgyermek mozgásos-, zenei- és anyanyelvi képességei. A kvantitatív és kvalitatív kutatás eszközei választ adnak a felvetett hipotézisekre. Ebből kitűnik, hogy a mai szülők tudatában vannak a játszóversek fejlesztő hatásával, fontosnak érzik azok alkalmazását és számtalan lehetőségük van megismerkedni azokkal. A dolgozat felhívja a figyelmet a népi játékok nélkülözhetetlen szerepére és arra, hogy a gyermekek először e játékokon keresztül találkoznak és ismerkednek meg saját nemzetük hagyományaival.