A gyermeki lélek a meserajzok tükrében - A látott és hallott mesék, a választás mögötti motiváció elemzése - Sánta Dóra (2021)
Kutatásom célja az óvodáskorú gyermekek személyiségének megismerése volt a meserajz-módszer segítségével. Arra voltam kíváncsi, hogy milyen indíttatásból választanak maguknak kedvenc mesét, az milyen arányban lesz látott vagy hallott, s mindez miként befolyásolja a fantáziájukat. A gyermekeket arra kértem, hogy rajzolják le kedvenc meséjüket, majd erről tettem fel különböző kérdéseket nekik kérdőíves formában. Az óvodások nagy része, 32,5%-a, érzelmi okokból választotta a mesét kedvencének, míg a mesejelenetek választásánál a tartalmi elemek domináltak, 45%-kal. A gyermekek nagyobb része, 60%-a, látta, és nem hallotta a választott meséjét. A rajzok kidolgozottsága ennek függvényében változott, ugyanis azon gyermekek rajza, akik látták a mesét kidolgozottabb volt, míg azoké, akik hallották, fantáziadúsabb. A döntő többség, 95%, a pozitív meseszereplőkkel azonosult, méghozzá a személyiségjegyek miatt. A nemek közti eltérések is felfedezhetőek voltak, mind a színek, mind a motívumok használatát tekintve. A kutatás rávilágított arra, hogy a gyermekek mind más és más személyiségjegyekkel rendelkeznek, amelyre ennek a módszernek a segítségével deríthetünk fényt. Ennek tudatában sokkal sikeresebbé válik a gyermekekkel való egyéni fejlesztés, hozzáállás is.