Kezdő pedagógusok - Tóthné Nagy Réka (2021)
Szakdolgozatom a pályakezdő pedagógusokról szól. A téma választásakor sok kérdés fogalmazódott meg bennem, amire szerettem volna választ kapni. A dolgozat első részében ismertetem, hogy ki a pályakezdő, milyen törvényi rendeletek vonatkoznak rájuk, és bemutatom a mentorprogramot is. Ezt követően elemzem a pályakezdő pedagógusok pedagógiai tevékenysége során felmerült nehézségeket. Kérdőíves felmérést végeztem a pályakezdők körében, mellyel az volt a célom, hogy rávilágítsak azokra a meglévő akadályokra, melyekkel egy pályakezdőnek meg kell küzdenie. Kutatásom során az eredmények rávezettek azokra a tényezőkre, amelyek nagy nehézséget okoznak a tanulmányait nemrég befejező óvodapedagógusoknak. Szeretnék megemlíteni ezekből néhányat: megnövekedett adminisztráció, pedagógus életpályamodell szerinti gyakornoki vizsga, megnövekedett társadalmi elvárások, pedagógusok változó presztízse, szülőkkel való kapcsolattartás. A kutatás eredményeiből tehát következtetéseket vonhatunk le arról, mely tényezők okoznak akadályokat egy pályakezdő számára. A kutatás tanulmányozása segít abban, hogy ezen ismeretek birtokában jobban figyeljünk ezekre a nehézségekre, hogy a pályakezdés ezen probléma terhelt szakasza könnyebb legyen.