Én a szívemmel látlak,de elég ennyi?Attitűdvizsgálat óvodapedagógusok körében a sajátos nevelési igényű gyermekekkel kapcsolatosan - Pappné Balogh Éva (2021)
Szakdolgozatomban az óvodapedagógusok sajátos nevelési igényű gyermekekkel kapcsolatos attitűdjét vizsgáltam. A SNI gyermekek száma évről évre nő, ezért egyre nagyobb számban lenne szükség, integráló óvodákra és olyan óvodapedagógusokra, akik nemcsak megfelelő tapasztalattal és ismerettel rendelkeznek, hanem pozitív, elfogadó attitűddel is az integrációhoz. Kutatásommal az volt a célom, hogy kiderítsem, milyen érzelmi viszonyulás köti az óvodapedagógusokat a „más” gyermekekhez, milyen viselkedési reakciót vált ki belőlük egy vagy akár több sérült gyermek jelenléte az óvodai csoportjukban, milyen tényezők befolyásolhatják az integrációval szembeni elfogadó vagy elutasító, negatív attitűdjüket. Dolgozatomat két nagyobb részből állítottam össze. Az első részében szakirodalmak segítségével definiáltam a témámhoz kapcsolódó fontosabb fogalmakat, összefüggéseket, törvényi szabályozásokat. A munkám második részében a kutatásomat mutattam be, amihez a 132 óvodapedagógus kérdőívemre adott válaszait használtam fel. Az eredményeket összesítettem, a könnyebb átláthatóság miatt táblázatokban és diagrammokon is szemléltettem. A vizsgálatomban 3 hipotézist feltételeztem, amiből 2 teljes mértékben megerősítette a feltételezésemet, egy viszont nem igazolódott be. Összegzés képpen azt a következtetést vontam le, hogy jó úton haladunk az integráció terén, hiszen a válaszadók 43 %-a pozitív attitűdöt mutat a sajátos nevelési igényű gyermekek integrációjával kapcsolatosan, de véleményem szerint még el fog telni néhány év, mire a” másság” elfogadását nem egy plusz feladatnak fogják majd fel az óvodapedagógusok, hanem természetes hozzáállás lesz a z óvodai mindennapokban.