Barátaink a madarak. Innovatív madárvédelmi programok az óvodában. - Balta-Fogl Bernadett (2021)
Szakdolgozatom fő témájául az innovatív madárvédelmi programokat választottam. Azért esett a választásom erre a témakörre, mert úgy gondolom, az emberiség minden tagjának kell valamit tennie a környezetvédelem érdekében. Véleményem szerint a környezetvédelem, azon belül az állatok védelme minden óvodáskorú gyermek életében szerepel, hiszen az állatok iránti érdeklődés és azok szeretete, tulajdonképpen egy velünk született tulajdonság. Éppen ezért figyelmüket e témakörre felhívni viszonylag egyszerű, a figyelmük fenntartása viszont több energiát igényel. Ebben nyújtanak nekünk nagy lehetőséget az innovatív foglalkozások. Hiszem és tudom azt, hogy ezek a nemes cselekedetek is visznek, vihetnek minket előrébb, annak érdekében, hogy egy jobb, szebb, környezettudatosabb életet élhessünk a jövőben. A jó cselekedeteink nemcsak formálják személyiségünket, példát mutatnak gyermekeinknek, de hosszú távon akár jobbá is tehetik az egész életünket. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen, rajtunk, pedagógusokon múlik mennyi lehetőséggel élünk közülük. Felelősségünk óriási ezen a területen is, hiszen általunk válhat a madárvédelem a gyerekek minél szélesebb körében szívesen végzett cselekvéssé, tevékenységgé, melyet az óvodán kívüli helyszínen is szívesen folytathatnak.